Karácsonyi identitás

A projekt utolsó rendezvénye a vármegye és térségei adventre, ünnepekre készülődésének hagyományait, értékeit elevenítette fel, ezzel erősítve a vármegyei identitást, a vidék és a vármegye székhely kapcsolatát. A Tiszafüreden megrendezett karácsonyi identitás program vármegyénk értékeinek kiemelten azon területeit mutatta be, melyek az ünnepi tartalom miatt a többi eseményen nem jelentek meg (pl. adventi témájú népművészeti fazekas és szalmatermékek). Ezek mellett egyéb kézműves hagyományok (pl. kosárfonás, vert csipke) is megjelentek, és nem hiányoztak a helyi termékek sem. Ezek között is elsősorban az ízvilágukkal az ünnepkörhöz kapcsolódók álltak a középpontban (pl. méz, mézes puszedli, szarvasgombás termékek), de megjelentek egyéb vármegyei helyi termékek is (pl. szörp, lekvár, pálinka).

A karácsonyi hagyományokat bemutató kulturális programban a Szolnoki Fiumei Úti Általános Iskola 2. osztályos tanulói mutatták be ünnepi műsorukat, ami a jászsági betlehemes szokásokat elevenítette fel.

A rendezvényen a vármegye tradícionális ételeiből készült karácsonyi ebédet szolgáltak fel helyi alapanyagok és termékek felhasználásával. Kísérő programként a vámegyei értékeket bemutató Értéktár kiállítása színesítette a rendezvényt.

A rendezvény hangulatát emelték azok a vármegyei kötődést erősítő kisfilmek is, melyek a projekt korábbi szakaszában készültek (Nagyapáink öröksége c. kisfilm; imázsfilm; spot). Az egymáshoz kapcsolódó projektelemek ezáltal egymás hatását erősítve jelentek meg a rendezvényen.