Megyei Népismereti Tábor

A minden évben más, megyei értékkel bíró helyszínen megrendezésre kerülő ,,Megyei népismereti tábor” első állomása Berekfürdő volt.

A táborban jó képességű hátrányos helyzetű diákok ismerhetik meg egy-egy tájegység helyi értékeit. A ,,Megyei népismereti tábor” célja ismeretterjesztés az identitásnövelés központba helyezésével a megyei hátrányos helyzetű csoportok körében. Célcsoportja felső tagozatos általános iskolás diákok a megye egész területéről.
A programszervezés különös tekintettel az adott helyszínen meglévő értékek és hagyományok megismertetésére, valamint a táborozás alatt legalább egy alkalommal a tábornak helyszínt adó településen kívüli program szervezése irányult.

Berekfürdő, 2019. augusztus 5-9.

Augusztus 5.

A táborozók Berekfürdő látnivalóit tekintették meg. A bereki üvegkiállításon a hajdan világhírű Berekfürdői Üveggyár termékeinek bemutatását láthatták, majd a Gyógy-és Strandfürdőbe látogattak, ahol az 56 C-os ,,Nagykunság aranyát”, az ország egyik legjobb gyógyhatású vizét fedezhették fel.

Augusztus 6.

A közösségek erősítésében kiemelt szerepet töltenek be a közösségi programok, a kulturális- és természeti örökségek megismerése, általuk fejlődik a közösség egymás iránti felelősségtudata. A Táborozók ezért a Hortobágyi Nemzeti Parkba látogattak, ahol a Vadasparkban tett séta során az ősi puszta vadvilágát ismerhették meg. Természeti örökségeink megismerését folytatva kellemesen időztek el Tiszafüreden a Tisza-tónál, hazánk második legnagyobb tavánál.

Augusztus 7.

A harmadik napon Karcagra, a Nagykunság fővárosába látogattak, ahol a Nagykunsági Iparművészek Egyesületének alkotótáborában Dr. S. Kovács Ilona előadásában megismerkedhettek a kunkapukkal. Majd a Györffy István Nagykun Múzeum gyűjteményében a ,,Kunok öröksége” címmel a kunok múltját, népéletét bemutató tárlatot tekintetté meg. Ezt követően kellemes sétát tettek a Lombkorona sétányon.

Augusztus 8.

A nap kézműves foglalkozással kezdődött. A papírból készült díszek készítésével, festéssel, fonással, népi játékokkal hamar eltelt az idő. A délután folyamán a Hatkunság egyik városába, Kunhegyesre érkeztek a táborozók. Itt a méreteiben lenyűgöző, szépségében országos hírű református templomba, és Czupp Pál fafaragó népi iparművész galériájába látogattak el.

Augusztus 9.

A tábor utolsó napját a Berek kincsével, a Gyógy-és Strandfürdőben való strandolással töltötték a gyerekek. A program ebéddel zárult.

Jásszentandrás – 2022. július 18-22.

Július 18.

Jászszentandrás település látnivalóit tekintették meg a résztvevők, sétáltak a faluban, felfedezték a Fő utcát és a falumúzeumot. Ebéd után a Jászszentandrási Termálfürdő és Kemping nyújtott vizes élményeket. A strandolási lehetőség mellett ismerkedős játékokkal töltötték a délutánt.

Július 19.

A reggelit követően Gulyás Zsuzsa kineziológus tartott foglalkozást a gyerekeknek. Egyéni és csoportos szituációs feladatokat végeztek. Kipróbálták a házi szappan készítést. A közösségek erősítésében kiemelt szerepet képesek betölteni a közösségi programok, kulturális-és természeti örökségek megismertetése, általuk fejlődik a közösség egymás iránti felelősségtudata, ezért a második napon Jásziványon jártunk, ahol a füves pusztákon tett sétánk során az ősi puszta vadvilágát fedeztük fel idegenvezető segítségével. Meglátogattuk a helyi kilátót, ahonnan megcsodálhattuk a természeti adottságokat. Ezt követően ellátogattunk a Tanyamúzeumba, majd a Jásziványi Kultúrház területén töltöttük el az estét egy kellemes hangulatú nyársalással.

Július 20.

A harmadik napon Jászapátira utazott a csoport, ahol először a Szatócsbolt Múzeumban tettek látogatást. A nemrégiben felújított épületben elhelyezett állandó kiállítást, illetve a szatócsbolt által kínált helyi, kézműves termékeket és ajándéktárgyakat tekintették meg, melyet városnézés követett. A séta közben fagylalttal, szörppel hűsítették magukat, majd a Gazda-Farmon dinnyézéssel fejezték be a programot és tértek vissza a szállásra.

Július 21.

A csütörtöki napon kézműves foglalkozást tartottak a helyi táborvezetőkkel, ahol ajándéktárgyakat, hűtőmágnest készítettek az otthoniaknak. A helyi táborvezetővel meglátogatták a jászszentandrási templomot, majd a délutánt a strandon vízi játékokkal és csúszdázással töltötték.

Csépa, 2022. augusztus 1-5.

Augusztus 1.

A táborozók Csépa intézményeiben jártak, a település múltját bemutató előadást láthattak a Művelődési házban. Ezt követően megnézték az általános iskolát, a római katolikus templomot, a polgármesteri hivatalt, az óvoda épületét valamint az emlékműveket. Csépa jellegzetessége, kiemelt turisztikai értéke a Holt-Tisza part. A holtágak átszövik a határt, melyeket kerékpárral térképeztek fel. Esténként a helyi horgásztónál pecázhattak a diákok.

Augusztus 2.

A táborozók kerékpárral Csongrádra tekertek a Tisza gáton, az Ellés monostor emlékeit is megnézték egy pihenő alkalmával. Ezt követően átsétáltak a ritkaságnak számító fahídon, mielőtt a halászházakhoz értek. Itt előadást hallhattak a hagyományokról, kipróbálhatták, hogy tudnak mézeskalácsot díszíteni, batikolni. Az elkészült munkadarabokat haza is vihették a gyerekek.

A délutánt a Tisza hűs habjaiban töltötték, a Körös-torokban strandoltak, és a két folyó találkozását csodálták meg.

Augusztus 3.

A csoport a Tiszakürti Arborétumot látogatta meg. A Bolza grófi család telepítette a kertet, melyről előadást hallottak és megnézték a szépen rendben tartott növénygyűjteményt. A természeti örökségünk megőrzésének ékes példája a kert. A gyerekek pirográffal kis emléket készítettek maguknak, fa szeletekbe égethették horoszkópjukat, melyből nyaklánc készült. Ezt követően a helyi kis múzeumban képzelhették el, hogyan is élhettek a múlt században a tiszakürtiek.

A kerékpártúra alatt megálltak a csépai Fertőnek nevezett különleges természeti örökségnél, mely a Kiskunsági, a Hortobágyi és a Körös-Maros menti Nemzeti Parkok találkozásánál található szikes terület. A földrajzi különlegessége a tájnak abból adódik, hogy a homokbuckák, a barna termőtalaj és a szikes területek váltakoznak.

Délután Tiszasasra tekertek át, ahol lovaskocsikkal keresték fel a nevezetességeket. A szőlősbe is kilátogattak, mely az itteni emberek megélhetését biztosítja a homokos, dombos területek adottságára épülve. A 2006-os árvízi emlékművet, a kis fatemplomot és a települést is bejárták. Állatokat simogattak egy gazdánál.

Augusztus 4.

Lakitelekre vezetett a táborozók útja, a Népfőiskola gyönyörű területére, ahol a tudomány és a művészetek is elkápráztatták a résztvevőket. Előadást hallottak a népfőiskola működéséről, bejárták a Nemzeti Művelődési Intézet épületét. Egy fúvószenekar koncertjének vendégei voltak, mely emlékezetes marad a tanulóknak. A délutáni strandolás pedig a helyi gyógyvízzel való ismerkedést szolgálta. Este tábortűznél búcsúztatták a tábort.

Augusztus 5.

Az utolsó napot a térség járási központjában, Kunszentmártonban töltötték. A helyi börtönmúzeum ma mesterségek házaként is működik. Így a bejárás során nemcsak a börtönben töltött élettel, hanem a régi mesterségekkel is megismerkedtek a gyerekek, melyek korhű képet adtak a látogatóknak. A meleg ellenére lelkesen kapcsolódtak be a kézműves foglakozásokba is. A lányok gyöngyöt fűztek, a fiúk kötelet fontak.