Mezőtúr – Tiszazug hagyományőrző program

A rendezvény célja: a közösségi akciókban saját gyökerek felfedezése által a térségi kötődés megerősítése; saját hagyományok megismerése és a zenei/népzenei, kulturális örökség őrzése; hosszabb távon és közvetetten a fiatal lakosság helyben maradásának ösztönzése.

Kunszentmárton, 2021. október 2.

A rendezvény helyszíne a kunszentmártoni Szabó Gyula Művelődési Ház volt. A rendezvény díszvendége Jászapáti város volt, Kunszentmárton testvértelepülése, ahonnan 300 évvel ezelőtt a honfoglalók a Körös partjára érkeztek. A két város polgármestere megkoszorúzta az újratelepülés emlékművét, a Radics-keresztet.

A rendezvény egyik célja az volt, hogy a környékben működő értéktárak tevékenységét bemutassa, és ezáltal szakmai tanácsokat adjon a járás településeinek települési értéktár megalakításához. Ennek lett kedvcsinálója a megyei értéktár elemeit bemutató rollup-kiállítás is.

A programot Balla Tibor népzenész műsora után a jászapáti néptáncegyüttes látványos műsora színesítette. A nap folyamán fellépett a kunszentmártoni Nőklub kórusa.

Az öcsödi értéktár bizottság gazdag kiállítással mutatkozott be. Különösen Bencsik Márta szalmafonó és a hímző szakkör termékei, a szellemi kulturális örökség területéről pedig Enyedi Antalné honismereti munkásságának eredményeit bemutató kéziratos kötetek voltak impozánsak. Kunszentmárton a múzeum segítségével bemutatta Bozsik Kálmán fazekas alkotásait, a díszedények motívumait textilre álmodó Ország László hímzéseit, Országné Dékány Katalin lószőr ékszereit, Papp-Kökényesdy Sándorné Szeöke Izabella festőművész művészetét, a helyi szűcsök és az Oberna Szikvízüzem munkáját. A Talmácsi Cukrászda kóstolót kínált az értéktárba felvett egykori disznótoros süteményből, a barátfüléből. Könyvek segítségével pedig több értéktárban szereplő elemet (pl. Seres Katalin, élő rózsafüzér társulat) ismerhettünk meg. A kunszentmártoni értéktár elemeiből már két impozáns és négynyelvű kötet is megjelent számos színes képpel, amelyeket Barna Gábor mutatott be. Ezek jól szolgálhatják az idegenforgalom igényeit.

Tiszakürt, ahol csak most van alakulóban az értéktári tevékenység, gazdag anyagot vonultatott fel. Megjelent a híres Tiszakürti Arborétum, a gazdag Helytörténeti gyűjtemény néhány darabja, de láttuk Tálas László borait, Németh György saját készítésű hangszer- és Komlós Zoltán világháborús gyűjteményét. A tiszakürtiek büszkék Kürti Kovács Sándor regényeire, Nagy Lehel könyveire, a helyi alkotók festményeire. Tiszainokáról megismerhettük a tájház gyűjteményét, a mezőgazdasági terményeket és a belőlük előállított termékeket.

Ebéd után tartalmas beszélgetés bontakozott ki az értéktárak hasznáról, szerepéről a helyi kötődések, a szülőföldhöz ragaszkodás erősítésében. Ebben részt vett a megyei értéktár elnöke, Rózsa Lajos és Rónyai László, a Nemzeti Művelődési Intézet megyei igazgatója, aki a gyermekek számára elhozta a Hungarikum játszóházat is. A programot Dezső Dóra és Szűcs Miklós zenés irodalmi műsora zárta, amely a hazaszeretetről, a szülőföld szeretetéről szólt.

Mezőtúr, 2022. március 19.

A rendezvény helyszínéül a mezőtúri Petőfi tér szolgált.

A rendezvény megnyitóján köszöntőt mondott Hubai Imre a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke, Herczeg Zsolt Mezőtúr város polgármestere és Szűcs Dániel Mezőtúr város alpolgármestere. A megnyitó műsort színesítette a Túri Zsiványok citerazenekar és a Vadvirág népdalkör.

A kolbászkészítő versenyre összesen 12 csapat nevezett, melyek közül többen más településekről érkeztek. A kolbászok különféle receptek alapján készültek, hol csípősebben, hol borsosabban. A csapatok vendégváró falatokkal, kínálóval várták az érdeklődőket.

A zsűri összesen 14 féle elkészült kolbászt kóstolhatott. A szakmai zsűriben helyet foglalt Beregszászi Róza a Teleki Blanka Gimnázium, Technikum és Kollégium gyakorlati oktatásvezetője, Fási Sándor szakoktató, mesterszakács és Pozderka Imre szakács.

A nap folyamán gyermeksziget várta a legkisebbeket, ahol vesszőkosaras körhinta és népi fajátékok biztosították a szórakozást.

Délben megérkeztek színpadra az Éneklő Szakácsok, akik műsorában a térségre jellemző népdalok és nóták feldolgozásait hallhatták a jelenlévők.

A következő eredmények születtek:

Mezőtúr város Önkormányzatának különdíja: Tisztelet Vasutas Nyugdíjas Klub

Különdíj: Szebik – túri csípős kolbásza

Különdíj: Időtöltők

III. helyezés: Szebik – grillkolbásza

II. helyezés: Házigazdák

I. helyezés: Nagyanyó és csapata

Martfű, 2022. május 1.

Martfű Város Önkormányzata, a Martfűi Lövészklub, a Martfűi Városszépítő Egyesület, A Kossuth úti Nyugdíjasklub, a Bunge Zrt., Papp Antónia és csapata, a Martfűi Gasztronómiai Egyesület, a Martfű Városi Szabadidőskör és a Martfűi Airsoft Egyesület csapatának tagjai, valamint a Tiratlon Klub sürögtek-forogtak a bográcsok, üstök és grill körül. A zsűri elnöke, a martfűi Adamik Lajos, országos hírű mesterszakács két csapatnak is különdíjjal jutalmazta az ételét: a Martfűi Gasztronómiai Egyesület és Papp Antónia és csapata kapta az elismerést. Az első helyezésért járó díjat a Martfűi Airsoft Egyesület babgulyása nyerte. Második lett a Martfűi Lövészklub, akik pusztagulyást és sajtos tejfölös lángost készítettek, a harmadik helyen a Martfűi Önkormányzat végzett, akik birkapörköltet főztek.

Az ünnepélyes megnyitón dr. Papp Antal, Martfű Város polgármestere köszöntötte a vendégeket, majd sorra léptek a színpadra Martfű és a térség hagyományőrző művészeti csoportjai. A Kossuth úti Nyugdíjasklub Népdalköre a tájegység népdalkincseit gyűjtötte csokorba, a 60 éves Martfű Néptáncegyüttes gyönyörű népviseletével és táncával lepte meg a közönségét.  

A vásári forgatag helyi és a térségi kézműves standjain megjelentek a martfűi Napraforgók Foltmozaik Varrókör tagjainak munkái, Kerékgyártó Emese bútorfestő festett ékszerei, valamint Juhászné Hidvégi Edit mézeskalácskészítő és díszítő pedagógusa anyák napi mézeskalács szívei. E mellett a Díszítőművészeti kör legidősebb tagjának horgolt csodái várták a kilátogatókat. A helyi alkotókon kívül a térségből érkezett még Antal Borbála szalma és csuhéfonó, Virág Lajosné szövő és Bárdi László fafaragó, aki a portékáin túl a faesztergagép működését is bemutatta.

A kézműves foglalkozások nagyon népszerűek voltak a rendezvény ideje alatt. A sátrak alatt bárki kipróbálhatta az ősi mesterségeket, például a nemezelést, illetve népi motívumok felhasználásával festett könyvjelzőt is készíthettek, miközben a szomszéd sátorban mézeskalácsokat lehetett díszíteni és fogyasztani. A délután folyamán gólyalábasok szórakoztatták a közönséget.

A rendezvény olyan alkalom volt, amely lehetőséget adott a családoknak és civil szervezeteknek is, hogy megmutassák „kincseiket”, hozzájárulva ezzel is a rendezvény kulturális sokszínűségéhez.