Mezőtúr – Tiszazug hagyományőrző program

Kunszentmárton, 2021. október 2.

A rendezvény célja: a közösségi akciókban saját gyökerek felfedezése által a térségi kötődés megerősítése; saját hagyományok megismerése és a zenei/népzenei, kulturális örökség őrzése; hosszabb távon és közvetetten a fiatal lakosság helyben maradásának ösztönzése.

A rendezvény helyszíne a kunszentmártoni Szabó Gyula Művelődési Ház volt. A rendezvény díszvendége Jászapáti város volt, Kunszentmárton testvértelepülése, ahonnan 300 évvel ezelőtt a honfoglalók a Körös partjára érkeztek. A két város polgármestere megkoszorúzta az újratelepülés emlékművét, a Radics-keresztet.

A rendezvény egyik célja az volt, hogy a környékben működő értéktárak tevékenységét bemutassa, és ezáltal szakmai tanácsokat adjon a járás településeinek települési értéktár megalakításához. Ennek lett kedvcsinálója a megyei értéktár elemeit bemutató rollup-kiállítás is.

A programot Balla Tibor népzenész műsora után a jászapáti néptáncegyüttes látványos műsora színesítette. A nap folyamán fellépett a kunszentmártoni Nőklub kórusa.

Az öcsödi értéktár bizottság gazdag kiállítással mutatkozott be. Különösen Bencsik Márta szalmafonó és a hímző szakkör termékei, a szellemi kulturális örökség területéről pedig Enyedi Antalné honismereti munkásságának eredményeit bemutató kéziratos kötetek voltak impozánsak. Kunszentmárton a múzeum segítségével bemutatta Bozsik Kálmán fazekas alkotásait, a díszedények motívumait textilre álmodó Ország László hímzéseit, Országné Dékány Katalin lószőr ékszereit, Papp-Kökényesdy Sándorné Szeöke Izabella festőművész művészetét, a helyi szűcsök és az Oberna Szikvízüzem munkáját. A Talmácsi Cukrászda kóstolót kínált az értéktárba felvett egykori disznótoros süteményből, a barátfüléből. Könyvek segítségével pedig több értéktárban szereplő elemet (pl. Seres Katalin, élő rózsafüzér társulat) ismerhettünk meg. A kunszentmártoni értéktár elemeiből már két impozáns és négynyelvű kötet is megjelent számos színes képpel, amelyeket Barna Gábor mutatott be. Ezek jól szolgálhatják az idegenforgalom igényeit.

Tiszakürt, ahol csak most van alakulóban az értéktári tevékenység, gazdag anyagot vonultatott fel. Megjelent a híres Tiszakürti Arborétum, a gazdag Helytörténeti gyűjtemény néhány darabja, de láttuk Tálas László borait, Németh György saját készítésű hangszer- és Komlós Zoltán világháborús gyűjteményét. A tiszakürtiek büszkék Kürti Kovács Sándor regényeire, Nagy Lehel könyveire, a helyi alkotók festményeire. Tiszainokáról megismerhettük a tájház gyűjteményét, a mezőgazdasági terményeket és a belőlük előállított termékeket.

Ebéd után tartalmas beszélgetés bontakozott ki az értéktárak hasznáról, szerepéről a helyi kötődések, a szülőföldhöz ragaszkodás erősítésében. Ebben részt vett a megyei értéktár elnöke, Rózsa Lajos és Rónyai László, a Nemzeti Művelődési Intézet megyei igazgatója, aki a gyermekek számára elhozta a Hungarikum játszóházat is. A programot Dezső Dóra és Szűcs Miklós zenés irodalmi műsora zárta, amely a hazaszeretetről, a szülőföld szeretetéről szólt.