Kun Identitás Nap

A rendezvény célja a megye lakosságának megismertetése a kunok történelmével, hagyományaival, mindennapi életével, étkezési szokásaival.

Kunhegyes, 2019. szeptember 27.

A rendezvényen Szabó András, Kunhegyes Város polgármestere köszöntötte a megjelenteket, majd Piroska Miklós, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke megnyitotta a rendezvényt.
A beszédeket követően Karácsony Sándor Kunok hazája című ismeretterjesztő filmjét vetítették.
Az Ilosvai Varga István Művelődési Központban, az érdeklődők megtekinthették Czupp Pál fafaragó népi iparművész munkáit.

Tiszaroff, 2021. augusztus 21.

A rendezvény augusztus 20-án reggel főzőversennyel egybekötött gasztronómiai bemutatóval kezdődött. A színpadon Koltai László nótaműsorát, gólyalábas műsort és az Ezerjó Szentmiklós Néptáncegyüttes előadását tekinthették meg az érdeklődők. Napközben népi játszótér és kézműves foglalkozások várták a gyerekeket.

Augusztus 21-én a tiszaroffi köztemetőben lélekharang avatással folytatódott a rendezvény. Köszöntőt mondott Vankóné Jekli Anikó polgármester, F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő, ifj. Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke, valamint áldást mondott nagytiszteletű Koncz Tibor, a Nagykunsági Református Egyházmegye esperese.

Az avatást követően az ünneplők a tiszaroffi református templomba vonultak át a Magyar Koronaőrök Egyesülete Szent Korona kíséretében. A templomba érkezőket Plósz Csilla tárogató muzsikájával fogadták. A templomban hálaadó ünnepi istentiszteleten igét hirdetett főtiszteletű Dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, majd Camille Saint-Saens: A hattyú című darabját adta elő Dr. Katona Gábor és Tóth István. Ünnepi köszöntót mondott Vankóné Jekli Anikó polgármester, F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő és ifj. Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke. Végül Mészáros Ildikó adta elő Tiszaroff 750 éves című versét.

A templomi műsorokat követően a művelődési házban Tolcsvay Béla Szép szerelmem, Magyarország című pódium műsora zárta.

Tomajmonostora, 2021. szeptember 11.

A rendezvény helyszínére lovas felvezetéssel érkeztek meg a vendégek a Tomajmonostorai Általános Iskolához, ahol főzőversennyel egybekötött gasztronómiai bemutatóval és helyi termékek bemutatásával kezdődött a program.
Délután az iskola udvarán felállított színpadon Nagykunsági Nóta Gálaműsort, majd a Tisza-tavi AMI helyi tanulóinak néptánc műsorát tekinthették meg a jelenlévők. Végül solymász bemutatón vehettek részt a kilátogatók.
A rendezvényen napközben a vendégek kipróbálhatták az íjászkodást, a kardvívást, karikás ostorozást és a botvívást. A gyerekeket fonott kosaras fa körhintás népi játszóház és kézműves foglalkozás várta.