Kiadványok

A megye, a Jászkunság értékeiről mesélnek

Különleges kiadványokkal gyarapodott megyénk a közelmúltban. A nemrégiben elkészült, diákok meséit tartalmazó „MesélŐ” könyv és a „Tudtad-e?” című megyetörténeti tankönyv segítségével minden érdeklődő számára elérhetővé válnak megyénk értékei.

A megyei önkormányzat két – szülőföldünk ismert és kevésbé ismert kincseit – bemutató kiadványa elsősorban az ifjabb korosztály számára készült, de természetesen bárki érdeklődéssel forgathatja.

MesélŐ

A MesélŐ című megyei „mesetár” elsődleges célcsoportjának a gyermekek számítanak, ám minden bizonnyal szüleik, nagyszüleik számára is élvezhető lesz a kötet. Az illusztrált képes megyei meséskönyv 4 ezer példányban jelent meg, s a kor elvárásainak megfelelően digitalizált változatban is elkészült. Igazi különlegességét pedig az adja, hogy a kötetben szereplő meséket olyan megyei fiatalok írták, akik egy meseíró pályázaton vettek részt, ott választották ki történeteiket. A kötetet óvodák, kórházak, könyvtárak, iskolák kapják meg. A megyei meséskönyv kiváló lehetőség az identitás erősítésére, a büszkeségérzés kialakulására, a kötődés növelésére a még oly fogékony kisgyermekek esetében.

A megyei mesekönyvben a következő mesék kaptak helyet:

A jégmadár titka -Petróczki Mariann

A kunbabák – Keserű Marcell

A mezőtúri kerámiaedény története – Bagi Nóra

A tiszai boszorkány -Benke Zsanett

A Zagyva születése – Berczi Dorka

Egy korsó kincs – Szakali Domán

Az eltűnt halászlé – Papp

Rudi otthonra talál – Mezei Anikó

Szutykos Rozi – Szlankó Janka

A tündérszép Szandai-rét – Szlankó Luca

Az aranyhangú leány – Kövér Dorottya

Tudtad-e? megyetörténeti tankönyv

A Tudtad-e? megyetörténeti tankönyv különleges hiánypótló kiadványnak számít. A térségünk neves történészei, muzeológusai –Hortiné dr. Bathó Edit, dr. Barta Júlia, dr. Bagi Gábor – közreműködésével készült könyv a megye történetének jeles eseményeit, ismert és kevéssé ismert mozzanatait elevenítik fel. Az anyag összeállításakor ügyeltek rá, hogy a tudásanyagot a gyermekek befogadási képességének megfelelően adják át. A tankönyv a pedagógusok számára oktatási segédanyaggal egészül ki, amely digitálisan elérhető lesz számukra.

A megyetörténeti tankönyv legfontosabb feladata, hogy megismertesse a fiatalokat a feledésben lévő térségi történelmi emlékekkel, ezáltal is kötődést erősít, büszkévé tesz, ismereteket ad át saját életterükről.

Megyetörténeti és megyei ismereti vetélkedő – felkészülési anyag felső tagozatosok számára

Ahol élünk

Az Ahol élünk 16 oldalas, színes, rövid interjúkat is tartalmazó újság, amely a teljes projektidőszak alatt 8 alkalommal, megjelenésenként legalább 110 ezer példányban jutott el a megye településeire.

Az újság megjelentetésének kiemelt célja a megyei fejlesztések, eredmények, jó gyakorlatok , valamint megyei értékek bemutatása.

Célja: A közösséghez való tartozás, az erős, stabil kötődés kialakítása mellett folyamatos tájékozódás az aktuális közösségi folyamatokat érintő kérdésekről.

<object class="wp-block-file__embed" data="http://identitas.jnszm.hu/wp-content/uploads/sites/12/2024/02/1.szam_.pdf" type="application/pdf" style="width:100%;height:600px" aria-label="1.szam_
1.szam_
Letöltés