Miért jó itt élni

A közösségi találkozók célja a megyéből elszármazottak és itt élő lakosok, valamint az idősebb és a fiatalabb generációk közötti kommunikáció elősegítése, generációk közötti tapasztalatcsere erősítése, a helybenmaradás ösztönzése.

Karcag, 2019. augusztus 20.

Rácz Túrkevei Lajos chef tartott előadást az érdeklődőknek a térség gasztronómiai örökségeiről, a hagyományos alföldi ételekről, illetve azok elkészítésének fortélyairól.

Ezt követően a Karcagi Birkafőzők Egyesülete látványfőzés keretein belül mutatta be a Hungarikummá nyilvánított karcagi birkapörkölt elkészítésének titkait. A bemutató során elmondták az alapanyagok minőségének fontosságát, ismertették az előkészítés módját, a felkészítés fontos lépéseit. A pörköltből a vendégek kóstolót is kaptak.

A birkapörkölt elfogyasztása után a híres túrkevei kevi pereccel és a karcagi ferdinánddal ismerkedtek meg a látogatók.

A rendezvény ideje alatt Rácz Túrkevei Lajos zöldségszobrász bemutatóval szórakoztatta a közönséget.

Jászberény, 2020. január 30.


A rendezvényen résztvevők kiállítást tekinthettek meg Hamza D. Ákos festőművész (1903-1993) és a Jövőkép Alkotók Egyesülete képzőművész tagjainak munkáiból. A kiállítás megnyitóján részt vett és köszöntőt mondott Budai Lóránt, Jászberény polgármestere, valamint Borbás Zoltán, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés alelnöke, majd az alkotónapot a közönség figyelmébe ajánlotta Farkas Edit, a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria igazgatója.

A megnyitót követően interaktív képzőművészeti és zenei műhely várta a megjelentek. Ennek keretében interaktív foglalkozáson vehettek részt, és közös kollázs készítésre nyílt lehetőség.

A zenei műhely részeként meghallgathatták a Robimpro Műhely improvizatív gitárkoncertjét, melyet élőzene inspirálta festés kísért.
A közönség rövidfilmekből ismerhette meg a Jövőkép Alkotók Egyesületének fontosabb művészeti és közösségi akcióit.

Besenyszög, 2022. március 9.

A rendezvény 10 órakor kezdődött a besenyszögi Wesniczky Antal Művelődési Ház és Könyvtárban. A gyermekek részére meghirdetett „Farsang van most” című rajzverseny képeiből rajzkiállítást tartottak, amely során a Ramazuri együttes interaktív zenés gyermekműsorán is részt vehettek a megjelentek. A délelőtti program zárásaként a rajzverseny eredményhirdetésén értékes ajándékokkal jutalmazták a helyezetteket. A gyerekeket nápolyival és üdítőkkel vendégelték meg. 

Délután 16 órától Balogh Zoltán, Besenyszög polgármesterének köszöntője után Sánta Zsolt „Nők dicsérete” című zenés műsorát hallgathatták meg a megjelentek. A műsort követően Marik Anikó festőművész „Nőnapi vallomások” című kiállításának megnyitója következett.  A kiállítást Szabó István, Szolnok Város nyugalmazott alpolgármestere nyitotta meg, majd Kiszely Ibolya dalait követően Marik Anikó mutatta be a kiállítását.

A kiállítás megtekintését követően hidegtálas állófogadással vendégelték meg a résztvevőket.

Tiszaszentimre, 2022. március 17.

A rendezvényen résztvevők egy ki. műállítást tekinthettek meg „A kunhímzés jelene és jövője” címmel Szentpéteriné Lévai Mária munkáiból.

A kiállítás megnyitóján részt vett és köszöntőt mondott Koczúrné Tóth Ibolya Tiszaszentimre polgármestere, F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő, a Tisza-tó miniszteri biztosa, valamint Páldi Tamás Attila a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat Térségfejlesztési és Külügyi Iroda irodavezetője.

A megnyitását követően Szentpéteriné Lévai Mária tartott előadást és viseletbemutatót a Nagykunság népi díszítőművészetéről, a kunhímzésről.

Az előadást követően Kolostyák Gyula „Jászkunsági gyerek vagyok” című műsorában a Jászság és a Nagykunság ismert dalait és nótáit hallgathatták meg a résztvevők.

Jászfelsőszentgyörgy, 2022. szeptember 24.

A közösségi találkozó a „Jászfelsőszentgyörgyi szüreti felvonulások anno…” című fotókiállítással vette kezdetét a Művelődési ház udvarán. A kiállítást Ménkű János, a Művelődési ház vezetője nyitotta meg. A képek bemutatták a szüreti hagyományok megünneplését, melynek továbbéléseként valósult meg a „Miért jó itt élni” elnevezésű rendezvény.

Köszöntőt mondott Pócs János, a Jászság országgyűlési képviselője, aki kiemelte a rendezvények közösségépítő erejét, majd Zelenai Tiborné polgármester asszony mondott beszédet arról, milyen fontos a fiatalok helyben maradásának ösztönzése.

A beszédek után a szüreti felvonulás következett, ahol a hagyományokhoz híven a kisbíró dobolása törte meg a falu csendjét, felhívva a figyelmet a felvonulás és mulatság kezdetére. A településen élők és a Jászságból elszármazott vendégek is nagy örömmel várták az ünnepség kezdetét. A felvonulók között a helyieken kívül lovas kocsik, csikósok, hintók, táncosok és zenészek is megjelentek. Élő zene kíséretében, jó hangulatban járták végig az utcákat, ahol az érdeklődők be is kapcsolódhattak a táncba és az éneklésbe. Helyben készített gasztronómiai finomságokkal és a szüreti hagyományokhoz kapcsolódóan pálinkával és borral is kínálták a résztvevőket. A régi szokásokat a bíró, bíróné, csőszök, csőszlányok és csendőrök alakjait megjelenítő hagyományőrzők elevenítették fel. A felvonulást szüreti mulatsággal folytatták a résztvevők. A vacsorát együtt fogyasztották el a felvonulók és a meghívott a vendégek, mely lehetőséget biztosított egy kötetlen beszélgetésre és új ismeretségek megkötésére is.

A táncos mulatsághoz élő zenés kíséret biztosította a jó hangulatot. A résztvevők kellemesen elfáradva, nagyszerű élményekkel telve térhettek haza.

Csépa, 2022. szeptember 24.

A nap szentmisével kezdődött, majd ezt követően az ünneplők átvonultak a falu felújított kútjához. Először Pintér Csaba Gábor polgármester, majd Herczeg Zsolt országgyűlési képviselő köszöntötte a megjelenteket, majd Kovácsik Antal diakónus felszentelte az építményt. Ezek után a Csillagszem Néptánccsoport táncával és a Csépai Asszonykórus énekével záródott a programrész, majd a táncosok léptek fel a kórus kíséretében a szelevényi és a tiszasasi piactéren, a vendégek pedig megtekinthették a Művelődési Ház előterében kiállított régi fotókat a falu életéből, illetve a hímzés-kiállítást a Könyvtárban.

A délután a Sportpályán folytatódott a felállított sátrakban és a színpadon. A gyerekeket a délután folyamán a játszótéren kívül arcfestéssel, népi fajátékokkal, és ugrálóvárral várták.

Indulásként Rácz „Túrkevei” Lajos séf bemutató főzésén vehettek részt az érdeklődők, és kóstolhatták meg az elkészített finomságot.

Polgármester úr köszöntője után a Csillagszem Néptánccsoport nyitótáncával kezdődött az utcabál, ahol a Hegedűs fivérek szolgáltatták a talpalávalót.